Day 6: It is positive

An old man in our neighbourhood tested positive for coronavirus today.

The night before that, Jakarta Governor declare COVID-19 emergency. They urge all corporations to close down their offices and operational facilities, arrange the employees to work from home.

All tourism spots and entertainment venue like night clubs, spa, etc. should be closed too.

These appeals start from March 23rd to April 5th.

Surat Edaran Pemprov DKI 60/SE/2020
Read: Ain’t no party, baby

I knew it from close friends who work closely for Mister Governor, so it’s likely a piece of valid information. In the same Whatsapp group, we were joking that we had plenty of time to “have fun” until March 23rd.

I took it easy. It’s been a week anyway. What could be worse than that?

Then I went to a local supermarket (Giant Bintara) just to stock-up staples for upcoming weeks. You don’t want to know what I got.

N O T H I N G

Frozen foods, sugar, instant noodles, they’re all gone like PUFF! Shelves are empty. I wonder if it’s time to think about food rationing like WW2.

Then I checked Happy Fresh app to see which supermarket has staples I’m running out of. So I took a risk to go to AEON Jakarta Garden City, the Japanese supermarket. You know Japan is less popular recently, but apparently, a lot more people did groceries in there than the local chains.

AEON JGC might don’t have stockpiled customers issues. They have everything. EVERYTHING!

If I see other people’s carts, they don’t do stockpile like a panic buyer freaking out of the apocalypse. I guess they just want to survive until…

PAYDAY!

GAJIAN MASIH LAMA ASTAGAAA.. GIMANA GUE MAU PANIC BUYING?!

Hahahaha…

But please, stop panic-buying groceries and other staples. You know it’s not the end of the world. You’re not the only one who needs staple foods. We have nurses and doctors need staple foods more than anyone. In the end, it’s people like them who will be looking after us when we are at the lowest.

Anyway, I stumbled upon some infographics confirming how Indonesians are getting more anxious about Coronavirus.

Today, a man lives 3 km from my house tested positive Coronavirus. My son’s daycare is closed temporarily. I have to go back to introvert mode, quarantine my family for a good cause.

So allow me to close today’s diary with PAP of me start to move in reverse. It’s time to take a step back to move forward, lass!

HAPPY SELF-LOVING MOTHER’S DAY!

Day 5 of Self-Isolation

Working from Home

(noun) when your deadline meets your motherhood mode 24/7 without a lunch break.

Modifying the guest room to be a working corner cz works come more ofthen than guests

Even though I used to work in a working-remotely environment for 1,5 years, #WFH during the Corona outbreak is different. Most of the time, my LO is at home. My husband doesn’t work from home as he works in a public service institution. I don’t have a nanny. So, my work is challenged by the cuteness of my LO. What a motherhood lyfe, Ikr!

I should’ve listen to Dr Angharad Rudkin in this video tho. The tips below sounds make more sense on how we balance #WFH and family life during the soft lock-down:

  1. Children need structure. So keep bed times, keep waking times, keep meal times set as much as possible.
  2. Give yourself a task for the morning, a task for the afternoon, just some kind of goal because those days are going to feel very long and stretched out.
  3. Don’t let your child be on screen all day long. It might make your days easier, in terms that they’re entertained, but when that child has to go back to school and has to start doing their homework and has to start being out and about, they’re going to find transition much harder.
  4. Try not to be frustrated because of the children because it is new for them too.
  5. Help them to understand your point of view, and not expecting them to be entirely emphatic.

I know it’s easier said than done, eh?

I do understand the struggle of balancing work and family. Self-isolation means different for women. It’s always about unpaid care-giving and housework. It’s just like The Canadian Women’s Foundation mentioned in this article. The Indonesia Business Coalition for Women Empowerment (IBCWE) quoted that too, knowing we, Indonesian mothers, share the same struggle.

There might be a time when you feel like you want to give up, but please hang in there, Mama! This too shall pass!

Let me close this post with a pic of my LO fell asleep on my back, waiting for me finished working.

Happy Mother’s Day, Mama!

Dear Lady Bosses, I Owe You The Most

What can be worse than a female boss?
Women are always right.
The boss is always right, too.

When I started to work, I avoid working under a female superior. Even though I’m a female, too, I saw female boss as intimidating, mood-swing, too sensitive, too much drama at the workplace I can’t handle.

In contrast, I tend to stay aloof, sarcastic, and ignorant. I’m not really good at beating the bush. What a terrible combination, I know.

Then the universe did the magic. In fact, I currently owe a big to these three lady bosses of mine:

Survey Happiness Project

A HAPPINESS PROJECT

26 September 2019 adalah hari terakhir saya bekerja di sebuah media masa berbasis riset. Tiga puluh hari terakhir sejak surat pengunduran diri dilayangkan, secara mengejutkan malah jadi hari-hari terkonyol.

Tidak terhitung berapa gelas kopi gratisan saya terima dari orang-orang yang mencoba ngulik alasan saya resign, berusaha mendapatkan narasi mengapa saya nggak happy hingga harus pindah kerja.

Saya pikir, lucu juga ada orang melakukan riset, mengumpulkan informasi dan melakukan analisis cocoklogi untuk suatu narasi “nggak happy”. Padahal bekerja di tempat tersebut seperti honeymoon bagi saya.

Penasaran dengan isi kepala orang tentang saya, terbikinlah survei ala-ala ini. Kamu boleh isi juga kok:

Selain menangkap kesan, jawaban survei tersebut suprisingly kenang-kenangan terindah yang sukses bikin senyum-senyum sendiri. Apalagi ternyata ada artis ternama yang ikut ngisi:

Hampir pingsan lho saya dapat responden Edward Pattinson. Semacam mutasi penggabungan tokoh Twilight Saga ganteng lagi umur panjang Edward Cullen dan aktor peraih 11 nominasi MTV Choice Award, Robert Pattinson.

Respon lain yang sukses bikin saya senyum-senyum sendiri…

Some of them are quite precise, isn’t it?

Mungkin ada beberapa catatan yang perlu diketahui:

  1. Menampilkan respon survei di atas adalah bagian dari pencitraan, sehingga cuma jawaban yang menarik saja yang ditampilkan. Hehehe..
  2. Jangan coba-coba bikin kalau belum siap dengan positivity yang memenuhi hati dan pikiran!

Sebab, saya sendiri nggak siap menerima jawaban lucu dan manis yang berkesan bagi mereka. Termasuk untuk hal sederhana seperti ini:

Yang ingin saya sampaikan di sini, bekerja di manapun selalu ada hal-hal yang bikin kita nggak happy. Kerjaan menumpuk, bos galak, temen kantor rese, you mention it.

Namun yang perlu diingat, happiness project bukan proyeknya HRD saja. ‘Mentang-mentang’ lingkupnya di kantor lalu semua salah HRD. Atasan ikut salah pula. Semuanya salah.

Padahal yang bertanggungjawab paling besar dengan happiness kita ya diri kita sendiri. Shit happens, but you decide to flush or not to flush. 😛

Tips “Me Time” Tengah Malam Setelah Punya Bayi

Like father like son

Nggak ada. Susah banget! Suka nggak tega ninggalin anak.

Saya saja baru bisa kemarin. Setelah 2 tahun cuti, akhirnya semalam kesampean juga kembali nonton konser musik sendirian. Sebagai INTJ, saya perlu me time lebih banyak daripada bersosialisasi. Jadi pergi sendirian semacam recharge buat baterai kesehatan mental saya.

Pun dengan Pak Suam. Beliau punya agenda olahraga di akhir pekan yang tidak bisa diganggu gugat.

Untungnya sejak awal kami cukup tahu diri bahwa ngurus anak itu bukan hanya urusan saya sebagai perempuan, tapi urusan Pak Suam juga. Maka kamipun menyamakan skill, belajar bersama. Saya bisa nyebokin anak, Pak Suam juga. Pak Suam bisa ganti galon dan gas, saya juga. Bisa dan mau.

Hasilnya, emak sesekali bisa me time tanpa khawatir anaknya nggak keurus. Pak Suam juga tidak kehilangan masa golden age anak karena sudah “bro” banget sama Nak Kicil.

Bahkan dia pernah pulang kampung berdua sama Nak Kicil seminggu tanpa saya. Mereka kembali ke Bekasi dalam mood super happy. Mungkin karena bebas nggak ada saya juga. Hahaha…

I believe this is how gender equality at home works. Cuci piring, ngurus anak, bayar tagihan, bukan kodrat perempuan/laki-laki semata. Itu tugas semua manusia yang berkomitmen membangun rumah tangga.

Kodrat perempuan adalah memiliki vagina dan rahim. Digunakan atau tidak, mau digunakan kapan, kembali ke pilihan dan jalan hidup masing-masing.

Efek yang saya rasakan:

  1. Pak Suam lebih dekat dengan anak tapi tetep happy juga kalau Pak Suam nggak di rumah di akhir pekan.
  2. Saya masih bisa menjalani hobi dan belanja tanpa merasa terbebani tanggung jawab rumah tangga.

Jadi apa tips me time setelah punya bayi? Nggak ada, kecuali kamu sudah bicara dengan pasanganmu tentang kebutuhan dan tanggung jawab kalian berdua.

PS: Thank you restunya, Pak Suam. Lembur weekend-nya jangan lama-lama, woy! Reportku belum kelar, Senin deadline. Hahaha..