Survey Happiness Project

A HAPPINESS PROJECT

26 September 2019 adalah hari terakhir saya bekerja di sebuah media masa berbasis riset. Tiga puluh hari terakhir sejak surat pengunduran diri dilayangkan, secara mengejutkan malah jadi hari-hari terkonyol.

Tidak terhitung berapa gelas kopi gratisan saya terima dari orang-orang yang mencoba ngulik alasan saya resign, berusaha mendapatkan narasi mengapa saya nggak happy hingga harus pindah kerja.

Saya pikir, lucu juga ada orang melakukan riset, mengumpulkan informasi dan melakukan analisis cocoklogi untuk suatu narasi “nggak happy”. Padahal bekerja di tempat tersebut seperti honeymoon bagi saya.

Penasaran dengan isi kepala orang tentang saya, terbikinlah survei ala-ala ini. Kamu boleh isi juga kok:

Selain menangkap kesan, jawaban survei tersebut suprisingly kenang-kenangan terindah yang sukses bikin senyum-senyum sendiri. Apalagi ternyata ada artis ternama yang ikut ngisi:

Hampir pingsan lho saya dapat responden Edward Pattinson. Semacam mutasi penggabungan tokoh Twilight Saga ganteng lagi umur panjang Edward Cullen dan aktor peraih 11 nominasi MTV Choice Award, Robert Pattinson.

Respon lain yang sukses bikin saya senyum-senyum sendiri…

Some of them are quite precise, isn’t it?

Mungkin ada beberapa catatan yang perlu diketahui:

  1. Menampilkan respon survei di atas adalah bagian dari pencitraan, sehingga cuma jawaban yang menarik saja yang ditampilkan. Hehehe..
  2. Jangan coba-coba bikin kalau belum siap dengan positivity yang memenuhi hati dan pikiran!

Sebab, saya sendiri nggak siap menerima jawaban lucu dan manis yang berkesan bagi mereka. Termasuk untuk hal sederhana seperti ini:

Yang ingin saya sampaikan di sini, bekerja di manapun selalu ada hal-hal yang bikin kita nggak happy. Kerjaan menumpuk, bos galak, temen kantor rese, you mention it.

Namun yang perlu diingat, happiness project bukan proyeknya HRD saja. ‘Mentang-mentang’ lingkupnya di kantor lalu semua salah HRD. Atasan ikut salah pula. Semuanya salah.

Padahal yang bertanggungjawab paling besar dengan happiness kita ya diri kita sendiri. Shit happens, but you decide to flush or not to flush. 😛

Tips “Me Time” Tengah Malam Setelah Punya Bayi

Like father like son

Nggak ada. Susah banget! Suka nggak tega ninggalin anak.

Saya saja baru bisa kemarin. Setelah 2 tahun cuti, akhirnya semalam kesampean juga kembali nonton konser musik sendirian. Sebagai INTJ, saya perlu me time lebih banyak daripada bersosialisasi. Jadi pergi sendirian semacam recharge buat baterai kesehatan mental saya.

Pun dengan Pak Suam. Beliau punya agenda olahraga di akhir pekan yang tidak bisa diganggu gugat.

Untungnya sejak awal kami cukup tahu diri bahwa ngurus anak itu bukan hanya urusan saya sebagai perempuan, tapi urusan Pak Suam juga. Maka kamipun menyamakan skill, belajar bersama. Saya bisa nyebokin anak, Pak Suam juga. Pak Suam bisa ganti galon dan gas, saya juga. Bisa dan mau.

Hasilnya, emak sesekali bisa me time tanpa khawatir anaknya nggak keurus. Pak Suam juga tidak kehilangan masa golden age anak karena sudah “bro” banget sama Nak Kicil.

Bahkan dia pernah pulang kampung berdua sama Nak Kicil seminggu tanpa saya. Mereka kembali ke Bekasi dalam mood super happy. Mungkin karena bebas nggak ada saya juga. Hahaha…

I believe this is how gender equality at home works. Cuci piring, ngurus anak, bayar tagihan, bukan kodrat perempuan/laki-laki semata. Itu tugas semua manusia yang berkomitmen membangun rumah tangga.

Kodrat perempuan adalah memiliki vagina dan rahim. Digunakan atau tidak, mau digunakan kapan, kembali ke pilihan dan jalan hidup masing-masing.

Efek yang saya rasakan:

  1. Pak Suam lebih dekat dengan anak tapi tetep happy juga kalau Pak Suam nggak di rumah di akhir pekan.
  2. Saya masih bisa menjalani hobi dan belanja tanpa merasa terbebani tanggung jawab rumah tangga.

Jadi apa tips me time setelah punya bayi? Nggak ada, kecuali kamu sudah bicara dengan pasanganmu tentang kebutuhan dan tanggung jawab kalian berdua.

PS: Thank you restunya, Pak Suam. Lembur weekend-nya jangan lama-lama, woy! Reportku belum kelar, Senin deadline. Hahaha..

Tabu

Nak Kicil dan Pak Suam Milenial (foto: Dokumen IDN Times)

Kamu tahu dua kata yang paling tabu diucapkan di jaman sekarang?

Tidak tahu?!

Betul! “Tidak Tahu” adalah dua kata paling dilarang diucapkan di era Industri 4.0! Eranya generasi DON’T ASK ME QUESTIONS YOU CAN GOOGLE.

Beberapa hari terakhir antibodi Nak Kicil lemah sekali. Sebagai emak-emak milenial Era 4.0, aku google dokter spesialis anak terbaik di negara Great Britkasi. Seketika itu juga aku unduh aplikasi RS Hermina untuk make appointment bertemu dokter tersebut keesokannya. Semudah itu!

Di jaman ini semuanya jauh lebih mudah dan lebih baik dari jaman aku lahir. Di belahan bumi manapun.

Tidak ada lagi negara miskin. Lebih dari 80 persen populasi bumi sudah mendapat listrik. Hampir tidak ada keluarga dengan 10 anak seperti keluarga Mbah Putri.

Demikian menurut buku Factfulness yang ditulis Hans Rosling, seorang dokter di Amerika yang tidak sempat subscribe YouTube Atta Halilintar sebelum mati.

Meskipun kesejahteraan penduduk dunia jauh lebih baik, kenapa orang stress dan depresi lebih banyak? Bukan saja lebih banyak, tapi dialami di usia yang lebih dini. Kamu tahu kenapa? Coba baca Everything Is Fucked tulisan Mark Manson.

Seorang bapak terkonyol bilang, orangtua sekarang harus tahu semuanya.

Semuanya!

Kalau ada apa-apa sama anak, jutaan telunjuk mengarah ke kita. Ikut menyalahkan.
Kenapa nggak begini? Kenapa nggak begitu? Kan bisa googling. Kan ada di blog si anu. Kan dibahas di Quora. Kan bisa tanya Ahli Itu di Twitter. Kan bisa dibaca di Highlight Instagram Dokter Kikukikuk. Kan bisa ikut kulwap (kuliah WhatsApp). Kan ada tutorialnya di YouTube. Kan bisa ikut kursus online Akademi Kan. Kan, kan, kan…

Kenapa nggak begini? Kenapa nggak begitu?
Kan bisa googling. Kan ada di blog si anu. Kan dibahas di Quora. Kan bisa tanya Ahli Itu di Twitter. Kan bisa dibaca di Highlight Instagram Dokter Kikukikuk. Kan bisa ikut kulwap (kuliah WhatsApp). Kan ada tutorialnya di YouTube. Kan bisa ikut kursus online Akademi Kan. Kan, kan, kan…

Kan bisa googling. Kan ada di blog si anu. Kan dibahas di Quora. Kan bisa tanya Ahli Itu di Twitter. Kan bisa dibaca di Highlight Instagram Dokter Kikukikuk. Kan bisa ikut kulwap (kuliah WhatsApp). Kan ada tutorialnya di YouTube. Kan bisa ikut kursus online Akademi Kan. Kan, kan, kan…

Itulah kenapa “Tidak Tahu” jadi haram di era ini.
Dan itulah juga alasan semakin banyak orang stress dan depresi. Kita enggak boleh enggak tahu. Enggak boleh enggak bisa. Enggak boleh enggak oke.

Dan itulah juga alasan semakin banyak orang stress dan depresi.
Kita enggak boleh enggak tahu. Enggak boleh enggak bisa. Enggak boleh enggak oke.

Kita enggak boleh enggak tahu. Enggak boleh enggak bisa. Enggak boleh enggak oke.

Trial-and-error bukan untuk generasi orang tua eraku sekarang, kata Pak Fredrik Backman (Things My Son Needs to Know about the World). Error sedikit saja, warganet di luar sana siap melahap. Melempar komentar pedas tanpa nama. Tanpa merasa perlu bertanggungjawab.

Kalaupun tidak berkomentar, di-share. Screenshot dan tautan dibahas di grup.
Grup tanpa Si AnehYangKakinyaBau. Grup tanpa Si Bos. Grup anti-gosip-gosip-club. Grup tanpa Si TukangGosip.

Grup tanpa Si AnehYangKakinyaBau. Grup tanpa Si Bos. Grup anti-gosip-gosip-club. Grup tanpa Si TukangGosip.

Menurutmu, mana yang lebih baik? Grup keluarga penuh broadcast hoax politik identitas, atau grup pertemanan Lambe Turah Tumpah Ruwah?
Jangan bilang “Tidak Tahu”!

Jangan bilang “Tidak Tahu”! Coba dibahas dulu di grup kamu. Atau tanya followermu. Mungkin ada yang tahu.

Railink: Alternatif Commuting Bekasi-Sudirman

Screen di belakang entah buat apa

Bagi sebagian besar warga Bekasi, commuting ke Sudirman dengan KRL adalah mimpi buruk. Sesaknya KRL melampaui batas kemanusiaan. Efeknya bukan hanya pingsan sesak napas, tetapi pelecehan seksual pun pernah saya alami. I’ll tell you about this later.

Entah apakah saya harus bersyukur karena tidak diperkosa di kereta, tetapi berbagai pengalaman buruk di KRL membuat saya terus mencari alternatif transportasi publik.

Kereta Bandara atau Railink adalah alternatif paling masuk akal dan masuk kantong. Dari Stasiun Bekasi ke Stasiun Sudirman Baru alias BNI City hanya Rp 20 ribu.

ASIKNYA RAILINK

1. Dijamin duduk, reclining seat pula

2. Ruang tunggu dan gerbong ber-AC

3. Bisa sambil nge-charge HP

4. Harga relatif terjangkau

5. Ada lavatory, toilet kering seperti di pesawat.

6. Sepi, lengang

7. Lanjut transportasi lain dari BNI City relatif mudah.

8. Bekasi-BNI City hanya 40 menit.

NGGAK ASIKNYA RAILINK

1. Jadwalnya nggak asik. Dari Bekasi jam
10.05,
11.10,
13.13,
dan 14.11.
Ngek ngok..

2. Lorong koneksi dari Stasiun BNI City ke stasiun KRL Sudirman/Karet kayak mau uji nyali;

3. Separuh seat hadap belakang, yaitu seat nomor 6 – 10;

4. Ada TV Layar datar yang posisinya aneh jadi nggak bisa disimak. Buang listrik doank.

5. Kalau lanjut pakai KRL masih harus bayar/ngetap lagi. Mudah-mudahan kabinet baru mempertimbangkan belajar dari London. Kalau naik kereta harus koneksi pakai underground/tube, nggak perlu bayar dan antri beli tiket tube lagi.

Kalau kamu melanjutkan perjalanan sampai Bandara, CONS-nya tambah satu:
Pemandangan sepanjang jalan adalah pemukiman kumuh berlatar gedung pencakar langit. Sedih.

Railink ini direkomendasikan buat kamu pekerja yang..
1. Jam kerja tidak terikat alias flexi hour,
2. Punya masalah mobilitas seperti berkursi roda atau lanjut usia,
3. Hamil muda, nggak enak minta duduk di KRL yang padat padahal perut belum buncit
4. Punya budget commuting lebih longgar.

Apabila kamu menikmati Railink hanya sampai BNI City, kamu berkesempatan berpapasan dengan sobat Rombongan Kereta (Roker). Mereka berdiri berdesakan di dalam KRL yang berhenti, mengalah supaya Railink bisa melaju kencang dan kamu duduk manis jumawa di dalam seraya melambaikan tangan pada sobat Roker di luar sana. Hahaha..

Choosing the Right Payment Gateway for E-commerce

If you are in the process of setting up a business in Indonesia with online payments, choosing a local payment gateway is a must. Even though the electronic transaction is growing along with the fintech ecosystem, choosing the right payment gateway for e-commerce is a different thing. Here are some tips to help you make the right choice.

Time is money

What’s the point of hiring a payment gateway if it doesn’t make your business run faster? Make sure the payment gateway’s integration doesn’t waste your time so you can focus on what matters: starting your business. We’ve heard some horror stories where you get set up on the payment gateway only to have to wait for them to go live. Once the setup is done, it is also important to know how quickly you can start accepting payments and receiving funds from your sales. It would be helpful if the payment gateway provides real-time notification via API in order to receive and send money instantly.

Some good questions to ask as you search:

  • Do I need to negotiate with each bank individually or can one negotiation with the payment gateway work across all the banks?
    Hint: most payment gateways will require you to negotiate with the bank or wait a month while they do it for you. In our case, we have aggregation agreements so you just negotiate once with us and you’re ready to go
  • How fast can we go live?
    Hint: most payment gateways require a few painful processes to go live, e.g. a bank needs to approve your MID for credit cards. With Xendit, it’s immediate – as soon as you’ve integrated you can go live.
  • How long does it take to integrate?
    Hint: get your developers to check out their API documentation. Xendit’s fastest integration was within 2 hours.
  • What accounting software do they integrate into?
    Hint: many haven’t invested time here. Xendit has, and it means you can have automated payments accounting which makes your life significantly easier over manual journal entries.
  • Settlement time
  • Customer and technical support

Money matters

Different payment gateways have a different fee structures and should be transparent up front. Payment gateways usually charge transaction fees, monthly fees, and/or setup fees. Before committing to any payment gateway, make sure there is no hidden fee or surprise charge that makes you end up paying more than what you bargained for. Also make sure to ask for the total in cost fee. Their fees may look lower but then you need to pay the bank fees. It would be great if the payment gateway allows you to try their service on your e-commerce first.

Here at Xendit, we charge only 1 set of fees, our cost per transactions. These are all inclusive, we pay the bank charges. We don’t charge any monthly hidden fees, maintenance fees or setup fees.

It helps you feel confident about the gateway you choose and an opportunity to learn about the different charges you must account for especially if you want some tweaks. Some payment gateways cost a lot just for direct integration, but Xendit doesn’t charge you any more for this work. In fact, Xendit gives you 30 days free with fully fledged features, full support, and a seamless transition to upgraded account.

A good question to ask as you search:

  • What’s the fully loaded cost per month of my transactions?
    Hint: check for setup, maintenance, monthly and bank fees added on top. Many PGs are not transparent about these costs. Xendit always is.

Hosted versus non-hosted

A hosted payment gateway is more suitable for a small-medium enterprise that requires an instant and cost-effective way to accept card payments. It will redirect customers off your page to their securely ‘hosted’ payment page. Once the payment has been made, customers will be returned to your page and have their order confirmed. The perk of this option is that the offsite provider is responsible for all PCI compliance and data security. On the other hand, directing customers off your page means you don’t get to fully control the UI

A non-hosted or integrated payment gateway links your e-commerce page via API provided by the gateway. The benefit is that customers never have to leave your e-commerce page to input payment information and submit their orders. An integrated payment gateway gives customers a smooth and seamless shopping experience in your store. However, the setup of gateways integrated via API can be time-consuming and more difficult. Hence, it is critical to choose payment gateways with high standard APIs and one that is customizable like Xendit. Xendit does little change to meet e-commerce’s specific use cases. The development team is ready to help your e-commerce get up to speed with just 3-5 days integration.

Some good questions to ask as you search:

  • Does the payment gateway offer a hosted page?
  • Does the hosted page contain their branding or can it have yours?Hint: Some PGs try to force their branding everywhere. We believe in making you look good, not us so we only have our details for customer support.

 

Methods of payment

Indonesia’s customers are unique. The World Bank Global Findex reported there is only 1.6 percent of adult Indonesians having a credit card even though 36 percent of Indonesians have a bank account with a formal financial institution. In addition to that, internet and mobile banking have become more popular. Therefore, it is important to make sure the payment gateway for your e-commerce is able to accommodate all of them. Xendit helps you to accept payments from various methods of payment such as bank transfer, virtual account, and credit card.

Some good questions to ask as you search:

  • What payment methods does the payment gateway have?
  • What plugins do they offer and is it compatible with your version of X?Hint: Even if someone has a wordpress plugin it may not work for your version. Get proof it can before committing.

Fraud detection systems

If you’re dealing with credit cards you’ll want to be using some sort of fraud detection system. Good payment gateways should have this by default and be able to provide it to you to lower your chargeback risk. All payments at Xendit are securely protected by the same fraud detection systems used by Visa.

 

Some good questions to ask as you search:

  • How does the payment gateway execute fraud detection?
    Hint: You’ll want to hear that they can take in inputs from your transactions to feed into their fraud models. If they can’t take in data, how can they be building a good system? Some information can be gained from transactions but as you grow you’ll want the option to input your own data to drive fraud decisions.

Customer support

It is increasingly common for payment getaways to offer email support only. However, e-commerce is a 24/7 experience. That is why the right payment gateway for e-commerce should offer reachable and responsive support when you need it most. If email support is not the appropriate level of customer support you need, it would be better to choose a gateway with telephone or chat support which is far more responsive.

Some good questions to ask as you search:

  • What are the operating hours of customer service?
    Hint: Most do Mon-Fri 9-5pm. Xendit does 8am – 10pm, 7 days a week, even on public holidays,e.g. Lebaran and Christmas
  • Then actually try and send a random support ticket. See how long it takes to reply.
    Hint: Compare Xendit to other payment gateways. We consistently hear we have better responsiveness than other payment gateways.

Security

Security has never been overrated, especially when it comes to card payment data. Make sure you keep up with the 3.0 version of the Payment Card Industry Data Security Standards (PCI-DSS). It helps your e-commerce and the payment gateway to implement standards for security policies, technologies and ongoing processes that protect your payment systems from breaches and theft of cardholder data. All payments at Xendit are securely protected by the same fraud detection systems used by Visa. All sensitive data is encrypted in transit and at rest, and all payments are processed on PCI DSS compliant system. It’s not an exaggeration to say that your e-commerce is protected with security standards used by banks, governments, and Silicon Valley.

We understand that choosing the right payment gateway is very important to make sure your e- commerce business stays on top of all transactions in Indonesia. With the right payment gateway, your business no longer need to worry about processing payments and can finally focus on delivering superior goods and services to customers.

But not all payment gateways are created equally. Each one has its own strengths and weaknesses. Talk to each player in Indonesia and you will find reason to work with each of them based on different use cases and priorities.

If you have some questions about navigating the various payment gateways in Indonesia, we can help. Please feel free to ping us over online chat, WhatsApp, or emails, we’d love to help out.

===END===

Written by Tika Widyaningtyas for Content Collision and Xendit.