What are some suggestions about Surabaya’s points of interest, excluding malls but including culinary centers, museums, etc.?

What are some suggestions about Surabaya’s points of interest, excluding malls but including culinary centers, museums, etc.?

My Quora Answer:

5 years living in Surabaya is not enough for me to explore the amusing places. First of all, know what you want and who you are. As I’m not so into queue and crowd, here are my suggestions:

CULINARY

  • Pecel Bu Kus, the Javanese vegetable salads. Strongly recommended if you want to feel the Javanese atmosphere in a convenience place. The restaurant opens early morning, around 6AM to 9PM.  If you don’t have chance to buyoleh-oleh or traditional snacks, you can get it there. The best thing from Pecel Bu Kus is their traditional beverages, for instance, the refreshing beras kencur, the sourness of kunir asem, etc.
  • Bebek 75, the fried duck restaurant. Actually, any fried duck stalls in Surabaya are just great compare to those in other cities. Maybe the most popular one is Bebek Tugu Pahlawan. However, due to the long queue, I don’t recommend it, and I prefer other stalls like Bebek 75 or Bebek Mercon. The price is more affordable, no queuing, excellent service, they allow you to enjoy good food like in heaven. Spot on!
  • NOTE: Surabaya is culinary heaven. There are numerous popular culinary in there. However, due to uncomfortable circumstances yet overpriced, I can’t suggest some restaurants such as Rawon Setan, Bebek Tugu Pahlawan, Sate Ondomohen (the pioneer), Sego Jancuk (spicy fried rice).

MUSEUMS

  • The House of Sampoerna is my priority. It’s not only because of the cigarettes museums, but also the Surabaya Heritage Track (SHT). The SHT bring you to go sightseeing for free, with an experienced tour guide. They have a fancy bus to take you go around Surabaya, visit some historical places. In other words, you are not only get a free tour but also get a chance to visit some interesting places at a time. It’s like killing two birds with one stone. Book for a trip a month before your coming is strongly suggested. Check the website, pick the most fascinating trip, and prepare for the unforgettable excitement.
  • Monumen Kapal Selam, submarine monument. Located in the Central Surabaya, the so-called Monkasel is the real submarine with some modification for tourism purposes. With affordable ticket, you will not only get an experience of living in a submarine but also a brief history of Indonesia maritime. I was lucky enough when I went there as my tour guide was a veteran who used to be the crew of the submarine.

OTHERS

  • Skate Park. Although I can’t do skating, I do enjoy seeing the youth practice them selves in this park at night. In certain days (Wednesday maybe), Parkour guys also practice their jumping (and sometimes falling) skills in there. The park is less crowded than Taman Bungkul, and the view is much better as it’s a riverside park.
  • Taman Refleksi, Reflexology Park. Initially, the park was built for elder residence who have a fond of reflexology by stones. The local government create a kind of jogging track from gravels and pebbles. They are arranged somehow the track is more difficult and hurt.

Source: http://www.quora.com/What-are-some-suggestions-about-Surabayas-points-of-interest-excluding-malls-but-including-culinary-centers-museums-etc/answer/Tika-We

PS: If you think the same, please upvote the link above; otherwise, please kindly share your thoughts.

Di Monas Mereka Gantungkan Hidup

Aku sedang dalam suasana ingin bagi-bagi jepretan candid kamera saku.

Ini bukan gambar-gambar baru, melainkan enam bulan lalu saat masih kos di Jalan Kesehatan, 1 km dari Monas. Belum ke Jakarta rasanya kalau belum ke Monas. Mau siang, sore, malam, pokoknya harus banget ke Monas. Tak heran, banyak yang menyambut paradigma ini dengan mengais recehan.

Malam-malam di simbol kebanggaan Kota Jakarta ini selalu menyenangkan. Bukan hanya wisatawan domestik, tak sedikit perantau memulung receh dengan modal secuil. Ada yang modal bedak putih, acting dan action, hingga modal “badan”.

???????????????????????????????
Foto bareng pocong, diupload di sosial media, biar dibilang berani.

Lanjutkan membaca “Di Monas Mereka Gantungkan Hidup”

5 Hari Menuju Korea: Ujian Sebelum Berangkat

Seminggu di Korea berarti seminggu nggak kerja. Semua pekerjaan yang semestinya dikerjakan dipepet pet, hingga bisa selesai sebelum berangkat ke Korea.

Blog post 6 Hari Menuju Korea terpaksa terlewatkan. Kemarin aku dipermainkan oleh lalu lintas Jakarta, plus demam yang tak kunjung turun sejak 2 hari lalu. Agaknya aku terkena radang tenggorokan. Lagi. Padahal yang namanya mau naik pesawat itu nggak boleh sakit, apalagi flu. Bisa berbahaya. Cairan yang ada di hidung dan tenggorokan bisa naik ke telinga karena tekanan udara. Ini yang menyebabkan telinga sakit saat pesawat lepas landas maupun mendarat. Sementara itu, hari Sabtu aku ada ujian IELTS. Dan aku belum belajar. Ujian, kerjaan, dan kesehatan badan sedang merongrong minta perhatian. Maaf, ini paragraf curhat.

Kemarin ternyata Nana blast email lagi. Masih tentang rencana company outing ke Korea. Selama di Korea, kami akan menginap di Siheung Tourist Hotel. Hotel ini cuma dapat 2 bintang di Trip Advisor. Tapi aku berharap bintang ini bisa bertambah jadi 5 kalau dihuni orang kantor yang heboh-heboh.

Dress code di Korea
Dress code di Korea

Hal yang paling memusingkan bagiku, tapi mungkin menyenangkan bagi yang lain, adalah DRESS CODE. Seperti disebutkan di email di atas, saat berangkat kami harus pakai baju biru. Dari jaman syuting bareng Hijabee Surabaya, sampai sekarang, kenapa yang namanya dress code pasti warna biru? Sementara itu aku nggak punya kaos warna biru. Tau nggak sih permasalahan guwekh ini? Baju-baju guwekh kan warnanya ungu, bukan biru. Dan polo shirt yang akan ku pakai saat Special Dinner pun warnanya ungu. Ada yang mau nyumbang baju biru? Seenggaknya, kalau kamu belum pernah ke Korea, baju birumu sudah ke Korea duluan. Hehe…

Korea blast Luggage

Seperti yang sudah-sudah, Happiness Committee memberlakukan Luggage Down Service. Jadi koper yang akan dibawa, dikumpulkan terlebih dahulu satu atau dua hari sebelum keberangkatan. Tujuannya memudahkan kami, dan membuat kami tampak keren. Maksudnya, kami nggak begadang karena packing malam sebelum berangkat ke Korea. Packing-nya sudah jauh-jauh hari. Selain itu, kami akan tampak sedikit lebih keren karena ke bandara cuma bawa tas jinjing, nggak “ngoyo” bawa koper. Eh, tapi walaupun harus dorong koper sendiri, kami tetep keren kok. Nggak percaya? Lihat saja nanti di Bandara Incheon. Konon, di sana nggak ada porter sehingga kami harus bawa koper kami masing-masing melewati petugas imigrasi.